Criza de oxigen din spitale. DSP Iași: Pentru luni avem asigurate 50 de butelii de oxigen din Suceava

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unitatea modulară de la Lețcani și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie – unități COVID, cu zeci de pacienți în terapie intensivă – au terminat stocurile de oxigen pentru pacienți, iar Direcția de Sănătate Publică vorbește depre o “criză extrem de gravă” în spitalele din România și spune că utilizarea oxigenului în concentrație de 93% (oxigentul tehnic) este “singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele sunt epuizate”. Conform DSP Iași, pentru luni, Spitalului de Boli Infecțioase are asigurate 50 de butelii de oxigen împrumutate de la spitalul din Suceava.

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Iaşi a anunţat, duminică după-amiază, că unitatea medicală, în subordinea căreia se află şi spitalul modular de la Leţcani, a primit un transport de butelii de oxigen “atât de necesar pacienţilor”.

De asemenea, DSP Iași a transmis duminică seară, într-un comunicat de presă, că încă de săptămâna trecută au apărut disfuncționalități în ceea ce privește asigurarea continuității aprovizionării cu oxigen la nivelul cerințelor, iar Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) “a acordat prioritate găsirii unor soluții pentru această criză extrem de gravă”.

  • “Pentru a diminua riscul apariției unei situații în care pacienților să nu li se poată furniza necesarul de oxigen, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a emis o circulară prin care se precizează că oxigenul produs de concentratoare de oxigen care se încadrează în categoria dispozitivelor medicale reglementate de H.G. 54/2009 având o concentrație de 93% poate fi utilizat în spitale.
  • Utilizarea acestui produs, oxigenul 93%, este autorizată de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.
  • Prin urmare, în contextul pandemic actual și în condițiile apariției unor situații urgente în perioada stării de alertă, utilizarea oxigenului în concentrație de 93% reprezintă o soluție viabilă.
  • Reamintim că Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași folosesc aceeași sursă de oxigen. Având în vedere că în momentul de față se întâmpină probleme cu privire la asigurarea necesarului de oxigen, considerăm că soluția propusă de CNCCI reprezintă singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele vor fi epuizate”, transmite DSP Iași.
Conform instituției, pentru luni, este asigurat oxigenul necesar ca urmare a sprijinului acordat de Spitalul Județean Suceava, care a transmis, cu titlul de împrumut, Spitalului de Boli Infecțioase Iași, 50 de butelii de oxigen. O soluție complementară o reprezintă utilizarea stației de producere a oxigenului medical, de la Spitalul de Obstetrică-ginecologie Cuza-Vodă Iași, care poate asigura câte 12 tuburi de oxigen zilnic, adaugă DSP Iași.
Reamintim că managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roșu, a semnalat duminică după-amiază că spitalul și unitatea modulară de la Lețcani mai au oxigen medicinal pentru câteva ore, după care medicii vor fi nevoiţi să le administreze pacienţilor oxigen medical (tehnic). O circulară emisă recent de autorităţi permite folosirea oxigenului tehnic la pacienţi, în criza COVID. Medicul ATI Florin Roşu s-a declarat reticent faţă de această soluţie, afirmând că el a fost instruit la școală să folosească pentru pacienţi oxigen medicinal, ci nu oxigen tehnic.
  • “Am semnalat aceste neajunsuri începând de azi dimineaţă, dorind să găsim o rezolvare. În continuare, dorim ca pacienţii noştri să aibă parte de îngrijirile medicale corespunzătoare din toate punctele de vedere: din punct de vedere medical şi sigur, din punctul de vedere al siguranţei”, declara pentru News.ro, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul ATI Florin Roşu.

Întrebat care sunt dezavantajele folosirii oxigenului medical, tehnic, Roşu a răspuns că la şcoala de medicină a învăţat că pacienţilor li se administrează oxigen medicinal:

  • “Nu vă pot da aceste detalii. Eu în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura, sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun: am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”.